Головна> Церемонія вручення мистецьких премій лауреатам 2022 року
strelka Медіагалерея
 

Церемонія вручення мистецьких премій лауреатам 2022 року

19.12.2022

prosm

466

images videos

19.12.2022

prosm

466

images videos

Поділитися
сторінкою:

18 грудня 2022 року у місті Києві Міністерство культури та інформаційної політики України та Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти провели урочисту церемонію вручення премій за досягнення у сфері культури і мистецтва лауреатам 2022 року.

“В цей складний та особливий рік все набуває нового значення. Ми зрозуміли, що ще більше маємо цінувати кожен день, кожну людину, кожен талант. На щастя, наша нація є скарбницею талантів. І сьогодні як ніколи важливо відзначати наших талановитих діячів культури. Тих, хто є творцями тієї м’якої сили, якою ми переможемо ворога. Дякую за ваш творчий внесок та бажаю всім нам перемоги,” – зазначає Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2016 року № 841 “Про премії за досягнення у сфері культури і мистецтва”, встановлено 12 премій у сфері культури і мистецтва. Всі ці премії носять імена видатних митців, що були визначальними для нашої історії та культури в тій чи іншій сфері та стали опорою українського мистецтва.

“Урочисте відзначення та вручення дипломів лауреатам мистецьких премій – це одна із задач для підвищення престижу професій та визнання здобутків наших митців – людей, які творять сучасну культуру в Україні, людей, які надихають, людей, досягнення яких визнали колеги,” – вказала Галина Григоренко, заступниця міністра культури та інформаційної політики України.

Кожна з мистецьких премій має затверджене положення, де прописаний порядок проведення конкурсу на здобуття премії. Протягом всього 2022 року організаційно-методичний супровід присудження всіх премії здійснювався Державним агентством України з питань мистецтв та мистецької освіти.

“Цьогорічне визначення лауреатів премій за досягнення у сфері культури і мистецтва було дуже складним процесом, бо постало питання того, чи зараз взагалі є доцільним проведення будь-яких мистецьких подій чи конкурсів. Однак, побачивши як ворог намагається позбавити нас життя, історії, культури та нашої ідентичності, ми не маємо права дати йому шанс забрати ще й можливість на творчість, самореалізацію й визнання. А тому, проведення цих премій та визначення лауреатів у 2022 році, це теж спільний спротив агресору. Ми маємо таланти та митців, на чиїх плечах тримається і триматиметься українське мистецтво й культура, і їх підтримка наразі вкрай важлива,” – говорить Ольга Россошанська, в.о. Голови Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти.

Зазначимо, що щорічно лауреатів обирають Комітети з присудження тої чи іншої премії, досконально вивчивши всі отримані роботи від митців. До складу Комітетів входять фахівці з певного виду мистецтва, що здійснюють свою діяльність на засадах відкритості, публічності, прозорості, неупередженості, законності, об’єктивності й обґрунтованості рішень та недискримінаційного ставлення до претендентів.

На церемонії нагородження, Голови Комітетів або їх представники вручали дипломи лауреатам. Також під час заходу були презентовані роботи всіх переможців, за які вони й отримали нагороди.

Для ознайомлення подаємо повний список всіх мистецьких премій, вказуючи за що її присуджують та імена лауреатів й назви їхніх робіт, за які були отримані премії у 2022 році.

Премія імені М.В. Лисенка — за видатні досягнення у сфері музичного мистецтва та мистецтвознавства:
–  В номінації «за видатні досягнення в музикознавстві»:
Євген Єфремов – «Наспів «жниво-голосіння» на Київському Поліссі», «Жанрово-обрядове попурі – унікальний пісенний зразок з верхів’їв Горині», «Обрядові пісні Чернігівської землі – типове та особливе».
– В номінації «за видатні досягнення у професійній композиторській творчості»:
Олексій Скрипник – хоровий концерт «Катарсис» для мішаного хору a cappella на канонічні тексти (у 4 частинах).

Премія імені Л.М. Ревуцького – за досягнення молодих композиторів і виконавців у сфері професійного композиторського та виконавського мистецтв:
– В номінації «композиторська творчість»:
Марічка Чабан — твори «Сліди» – диптих для симфонічного оркестру, «Душе Христова» для мішаного хору, «Херувимська пісня для мішаного хору»;
– В номінації «концертно-виконавське мистецтво»:
Орест Смовж — концертна програма «Смовж, Баришевський — Goethe».

Премія імені В.С. Косенка — за видатні досягнення у сфері професійної композиторської творчості для дітей та юнацтва:
Богдан Кривопуст – твори: «Давай зіграємо сонату» (для скрипки та фортепіано), «Регтайм-соната», «Наївна мелодія», «Наслідуючи Ганона», Варіації на тему «Ой, чий то кінь стоїть», «Кіно-соната» (в чотирьох частинах), «Рондо-тоеката, або згадка про Діда-дударика» (для фортепіано);

Премія імені Б.М. Лятошинського — за видатні досягнення у сфері професійної композиторської творчості:
Михайло Швед — твори: «Відзвуки» для трьох перкусійників; «Блазні» для двох скрипок; «Псалом № 137» для бас-баритона та ансамблю; «Паралелі» для струнних.

Премія імені Катерини Білокур — за визначні твори традиційного народного мистецтва:
Куца-Чапенко Олена — поліптих «Кохання»;
Муховецька Світлана — прикраси в етно-стилі;
Опарій Олександр — серія робіт «Квіти з України» (розпис на порцеляні);
Порох Юрій — серія робіт «Гуцульські череси, пояси, тобівки».

Премія імені М.Г. Дерегуса — у сфері образотворчого мистецтва у номінації «живопис» за визначні твори (цикл творів), що відзначаються високим професіоналізмом виконання:
Ігор Гавришкевич — цикл творів «Козацькими стежками» і «Пращури».

Премія імені Леся Курбаса — у сфері театрального мистецтва:
Тамара Трунова — постановка п’єси Н. МакКартні «Дім», прем’єра якої відбулась у 2021 році на сцені Київського академічного театру драми i комедії на лiвому березi Днiпра.

Премія імені Олеся Гончара — за кращі літературні твори, які утверджують ідеали гуманізму, духовні цінності українського народу, ідеї незалежності України:
Галина Лицур-Щадей — збірка оповідань «Таке життя» (Літературна Агенція «Піраміда», 2019).

Премія імені Шолом-Алейхема — за кращі літературно-мистецькі твори, які популяризують духовно-культурні надбання українського та єврейського народів:
Олександра Уралова — переклад книги Аврома Суцкевера «Із Віленського гетто. Зелений акваріум» (видавництво «Дух і Літера», 2020).

Премія імені М.В. Гоголя — за кращі літературно-мистецькі твори:
Наталія Довгопол — роман «Мандрівний цирк сріблястої пані» (видавництво «Віват», 2020).

Премія імені Григорія Кочура — за визначні здобутки у сфері поетичного художнього перекладу:
Валерій Кикоть — книга «Американська поезія в перекладах Валерія Кикотя» (Видавничий дім «Кондор», 2020).

Премія імені А.Ф. Шекери — за видатні досягнення у сфері хореографічного мистецтва.
За рішенням Комітету з присудження премії лауреата не було обрано.

Всі світлини з події можна переглянути та завантажити за посиланням 

Церемонія вручення мистецьких премій лауреатам 2022 року

strelka Попередня гарелея

Виставковий мистецький проєкт “Світ Сковороди”

images videos

15.12.2022

prosm

267

Наступна галерея strelka

Світловий арт-тур швейцарського митця “Різдвяне Світло для Надії”

videos

28.12.2022

prosm

254